Kunstrelatert

Pax Cultura og kunst for fred.

Kari Hartveit     

”Hvor der er fred er der kultur. Hvor der er kultur er der fred. La oss bli forenet, spør du om hvordan svarer jeg: På den letteste måte, ved å skape et felles og ærlig språk, gjennom skjønnhet og kunnskap.”

Ordene kommer fra russiskfødte Nicholas Roerich (1874-1947), et menneske som viet sitt liv til bevaring av verdens kulturarv som et viktig bidrag til fred. Kunst for fred var en respons på ødeleggelsene etter 1. verdenskrig og den russiske revolusjon. Han var kunstmaler med over 7000 arbeider bak seg, i tillegg var han filosof, arkeolog og forfatter. Lange reiser i øst og vest, bl.a. ekspedisjoner til Tibet og Mongolia, ga inspirasjon til bildene. Det spirituelle ble malt inn i naturen og rundt menneskene. Det ga tilværelsen mening og håp. Maleriene har klare og lysende farger og gir en opplevelse av noe hellig, som en balanse av ytre og indre virkelighet. Roerich så på det kvinnelige element som spesielt viktig for verdensfreden: Verdens mor som skaper enhet og bygger broer. ”The Lady of the Banner of Peace” er et kjent maleri fra hans hånd.

Han fant arketypiske symboler i de forskjelligste kulturer og opplevde menneskeheten som en organisk helhet med en felles arv, noe som gjenspeilte seg i maleriene. Ved å respektere hverandres kulturer ville man få en fredeligere holdning til hverandre.

Spirituell betydning

I FN er Roerich kjent for å være grunnleggeren av Pax Cultura og The Banner of Peace, et symbolsk banner som viser tre røde ”kuler” i treenighet på hvit bunn innringet av en rød ring. Symbolet finnes på forskjellige steder over hele kloden, derfor kan alle føle tilhørighet til motivet. Dette banner ble senere lagt på taket til skoler, museer og historiske monumenter under 2. verdenskrig for å unngå bombing fra flyene. Roerich-pakten kalles traktaten til beskyttelse av kunstneriske og vitenskapelige institusjoner og historiske monumenter i krig og fred. Den ble i 1935 signert av 21 land, senere av 15 flere land. President Roosevelt erklærte:” Denne traktat har en spirituell betydning som går mye dypere enn selve teksten i dokumentet.” Det var opprinnelsen til UNESCO, The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

 Kunst i skyskraper og verdensrom.

Roerichs betydning over mange år kan man f.eks lese om i Time Magazine, 28.okt.1929:” På Manhattan er et skyskrapermuseum i murstein dedikert til professor Nicholas Constantinovich Roerich. Arkitekten Harvey Wiley Corbett har latt steinen gradvis tone fra dyp rød til hvit i toppen, da skyskraperen symboliserer vekst og inneholder mer enn tusen av Roerichs eksotiske malerier. Bygningen er herved dedikert til internasjonal kultur og verdensfred.”

Fra loggboken til den russiske astronauten Yuri Gagarin, den første i verdensrommet kretsende rundt jorden:” Jeg så transparente stråler gjennom jordatmosfæren. Horisonten ble først lysende oransje, så forandret den seg til alle regnbuens farger: Blå, dypblå, rød og svart. Ubeskrivelig fargeskala, liksom på et maleri av Nicholas Roerich.”

Roerich-pakten. Historie og nåtid.

FNs visegeneralsekretær ønsket velkommen til utstillingen som åpnet i Palais de Nations i Geneve 12. juni 2013:” Ideene og tankene til Roerich var forut for sin tid. De var som bestemt for fremtiden, for vår tid, og de vil bli etterspurt i generasjoner fremover. Hans arbeid skapte muligheter for dialog mellom sivilisasjoner, kulturer og mennesker basert på respekt for fellesskapets verdier. Mens vi gleder oss over utstillingen vil jeg i Nicholas Roerichs ånd oppfordre oss alle til å beskytte og bevare verdens kulturarv.”

For å vite mer og se litt av hans malerier: www.nicholasroerichsociety.com og Nicholas Roerich Museum, New York www.roerich.org  eller les boken ”Nicholas Roerich” av Kenneth Archer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s